Ízek, imák... 3.
2012.12.27. 12:10
Tegnapelőtt elutazott Olga, a szobatársam, úgyhogy megint lelassult az élet itt nálam. Így hát tegnap elmentem zöldségbeszerzésre, vettem fél kiló zöldbabot, ugyanennyi lilahagymát és paradicsomot, meg egy kiló krumplit, és mindezért fizettem kb. 30 rúpiát. Sőt, jó napom volt, mert tegnap 10 rúpiáért 6 banánt kaptam (pedig szokás szerint hármat kértem). Úgyhogy habzsi-dőzsi volt, és csináltam egy remek zöldbabos paprikáskrumplit, meg sütöttem mellé pár papadot. A papad mungóbablisztből készült lepény, félkészen lehet kapni, és a nyílt gázon pár másodperc alatt elkészülnek a ropogós lapocskák. A képen ráadásul látszik a háttérben a fincsi Taj Mahal masala (fűszeres) fekete teám is :P
A mai menü szintén abszolút multikulti. Tejes zöldbabfőzelék, csicseriborsóliszttel (besan) besűrítve, mellé pedig válogatott utcai csemegék: samosa, gram roll és pakoda. Ezért a kupac sült finomságért 20 rúpiát kértek.
Kezdjük az én nagy kedvencemmel, a samosával. A samosa fűszeres zöldségekkel töltött tésztabatyu, olajban kisütve. Általában krumplival töltik, amihez mehet még hagyma, zöldborsó, esetleg paprika is. Létezik dállal (valamilyen főtt hüvelyessel), vagy hússal töltött változat is, de ezek ritkábbak. Én most először ettem paradicsomos krumplis változatot, az is finom volt. Általában valamilyen mártogatóssal, például mentaszósszal szokták kínálni.
Ehhez hasonló a pakoda, legalábbis ha jól értettem, így hívják. Ugyanez a zöldséges keverék volt benne, csak csicseriborsólisztes bundába van forgatva, és úgy van megsütve olajban.
És végül a gram roll, ami csicseriborsólisztből (meg szerintem grízből) készült fánkocska. Ez nem különösebben fűszeres, és egymagában szerintem száraz lenne, de ehhez is biztosan mártogatóst szoktak kérni. Nekem a főzelék mellé tökéletes volt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.