Auto, ma'am?

2012.12.13. 06:44

Bhubaneswar egy másfél milliós város, Orissa állam székhelye. A menetrendszerű buszos közlekedés azonban lényegében a nullával egyenlő. A helyiek leginkább a motort részesítik előnyben közlekedési eszközként, és mivel hát Ázsiában vagyunk, itt egy motoron elfér papa, mama, baba meg a nagybevásárlás. A másik alternatíva pedig a motoros riksa, vagy ahogy a helyiek nevezik, "auto" (nem összetévesztendő az autóval, vagyis a személygépkocsival, amit itt úgy hívnak, "car").

DSCF6149.jpg

Egy ilyen riksában két utas fér el normálisan. Amikor januárban itt voltunk többen, akkor 7-en is be tudtunk ülni, de a helyiek még nyilván ezt is tudják überelni. Persze minél többen utaznak, annál költséghatékonyabb az egész. No, de mire is kell felkészülni, ha az ember riksázásra adja a fejét?

Az első alapszabály, hogy ha épp sétálgatni támad kedved, folyamatosan megállnak melletted ezek a guruló tojások, hogy elvigyenek-e. Ha riksát akarsz fogni, akkor van, hogy 5 percbe is beletelik, mire találsz egy olyat, amelyik épp szabad, és a sofőr is hajlandó dolgozni, nem csak el van nyúlva az ülésen. Amúgy elég ugyanúgy leinteni őket, mint egy európai taxit.

Ha megvan a fuvaros, akkor még a beszállás előtt az első feladat, hogy egyeztetni kell vele az úti célt. No, hát errefelé a tájékozódás nem éppen egzakt tudomány, hogy csak úgy bemondod a címet, ő meg majd jól odavisz. Nagyon kell figyelni, hogy gyúl-e értelem a tekintetében, hogy legalább nagyjából sejti, hogy merrefelé kellene menni. A nagyobb utak vagy létesítmények általában nem okoznak azért gondot nekik, hogy belőjék az útirányt. A következő teendő megalkudni előre az árban (néhány riksán van taxióra, de olyat még nem láttam, hogy be is kapcsolták volna...). Engem távolságtól (meg a hangulatuktól) függően 50-150 rúpiáért, vagyis olyan 250-750 forintért szoktak elvinni. Biztos vagyok benne, hogy fehér embernek jóval magasabb árat mondanak, de hát, ez ellen nem lehet tenni semmit. Ha értelmesnek tűnik a sofőr, akkor meg lehet beszélni vele azt is, hogy "drop only" (csak oda), vagy "go and back" (retúr). Simán lehet egy riksással több állomásos utazást is lebonyolítani, semmi bajuk sincs, ha akár 1-2 órát is várakozniuk kell, mert legalább van fix, jól fizető európai fuvar. Árban is általában így jön ki a legjobban.

Ezután kényelmesen(?) elhelyezkedhetünk, és már zötyöghetünk is az úti célunk felé. Érdemes körbenézni egyébként a műszerfalnál, mert szeretik telerakosgatni mindenféle érdekes vallási képekkel, ereklyékkel, szimbólumokkal stb. És azon se lepődjünk meg, ha bekanyarodik az első benzinkúthoz, és megtankol, miután beültünk. Ilyet szoktak csinálni. Ha közeledünk a célpontunk felé, akkor ha tudunk, az orra előtt hadonászva segítsünk szerencsétlennek, hogy mikor merre kell mennie. Ha idegen helyre megyünk, akkor kénytelenek vagyunk bízni a sofőrben, aki telefonon hívogatja az ismerőseit, hogy merre kell mennie, érdeklődik a pirosban mellette álló másik riksástól, vagy az utcai árusoktól kér útbaigazítást. És közben nulla angol tudással próbálja velünk is egyeztetni, hogy akkor mégis hova szeretnénk eljutni.

Ja, és persze arra mindenképpen legyünk felkészülve, hogy apróban pontos összeget tudjunk adni, mert váltig állítják, hogy nem tudnak visszaadni... Nem tudom eldönteni, hogy vajon valóban nincs annyi aprópénz forgalomban, amennyire szükség lenne, vagy csak így próbálnak több pénzt kicsikarni. Mondjuk a nagyobb boltokban, sőt, a reptéren sem tudták felváltani az 1000-esemet (ami kb. 5000 forint értékű). Úgyhogy ezzel rendszeresen bajban vagyok...

A bejegyzés trackback címe:

https://mahariknyomaban.blog.hu/api/trackback/id/tr684962001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.13. 18:54:24

Arról van fogalmad, hogy a drága bennszülöttek hányszorosan árazzák túl a fehérembert? És mennyi fehér van az utcán?

maitai 2012.12.13. 21:37:27

Jé, ez Balin is pont így volt, mondjuk ott advanced level van, carral visznek.

mahariknyomaban 2012.12.14. 08:11:31

Igen, csak Balin a műszerfalra a kis felajánlós kosárkát szokták tenni :)
Ott az egyik kedvenc taxis sztorim, hogy megkérdeztem egy sofőrt, hogy kéne "arak" (rizspálesz), hol tudok venni. Ő közli, hogy "Ah, arak good, arak strong". Én: "Yes, I want to buy. Where can I buy?" Ez így ment párszor, aztán amikor már feladtam volna, valami lepusztult udvarra befordult, mutatja, hogy arak, és valami szutykos kis boltban a pult alól adták ki a szeszt :)
süti beállítások módosítása